Keukenhofbosch

Ten zuiden van de toeristische trekpleister De Keukenhof, ligt een wat minder bekende, maar minstens zo interessante verrassing. Het Keukenhofbosch maakte vroeger ook deel uit van het Landgoed Keukenhof. Nu wandel je er - weg van alle drukte – prachtig over lommerrijke paden en lanen. Kijk vooral ook eens omhoog. In de oude bomen zitten overdag ransuilen lekker te suffen tussen de takken.
De waterbak bij de Cross
Het Keukenhofbosch maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het is hier heerlijk wandelen door een prachtig oud bos met grote, dikke bomen midden tussen de bollenvelden. Het Keukenhofbosch is een gevarieerd en heuvelachtig bosgebied met beuken, eiken en naaldbomen. In de holtes van de oude bomen nestelen spechten, uilen, mezen en duiven. Blauwe reigers maken in het voorjaar grote nesten in de toppen van de grove dennen.

Gecombineerd uitje

Uiteraard is het voorjaar (als de velden in bloei staan) de fotogeniekste, maar ook drukste periode. Ook de andere jaargetijden bieden veel natuurschoon en zijn aanzienlijk rustiger. Op het naastgelegen Landgoed Keukenhof wordt sinds 1949 de wereldberoemde jaarlijkse bloemententoonstelling gehouden. Het sprookjesachtige landhuis met zeven torens stamt uit 1862. Omstreeks dezelfde tijd legden de bekende ‘parkenbouwers’ vader en zoon Zocher hier een Engels landschapspark aan. Het Keukenhofbosch valt buiten het park maar de twee zijn natuurlijk een leuke gecombineerde bestemming.

In het bos ‘proef’ je nog de 15e-eeuwse geschiedenis van slot Teylingen. Het bos waar je nu zo lekker wandelt, was namelijk het ‘keukenduin’ voor het slot. De opbrengsten uit dit duinbos, zoals wild, vee, kruiden en bessen, waren bestemd voor de keuken van het Slot Teylingen. Vandaar de naam Keukenhofbosch. Klik hier voor meer informatie.