Tulpen In De Keukenhof Lisse

De Keukenhof wordt ieder jaar weer drukker bezocht. Dat komt onder andere doordat het park maar 8 weken in het seizoen geopend is. Het is de bedoeling dat bezoekers volgend seizoen wat meer verspreid binnenkomen. Dit jaar kwamen er op de topdag tijdens het bloemencorso van de Bollenstreek maar liefst 66.000 mensen een kijkje nemen. De op één na drukste dag trok 35.000 bezoekers. We zijn een organisatie zonder winstdoelstelling. Bij 800.000 bezoekers zijn we uit de kosten. Meer dan een miljoen is eigenlijk niet wenselijk, want we willen de beleving in de paviljoenen en tuinen liever niet verstoren” aldus Keukenhofdirecteur Bart Siemerink tegen de Telegraaf.

De ruim 400 tulpenvarianten variëren van bekende soorten als ‘Prinses Irene', ‘Estella Rijnveld', ‘Ice Cream', ‘Hemisphere', ‘Persian Pearl', ‘Van Gogh', ‘Jazz', tot exotische soorten als 'Virichic', ‘Abu Hassan'. Het aantal kleuren is onnoemelijk, de kleurschakeringen variëren van zwartpaars tot wit, alle kleuren rood, roze, oranje, abrikoos, brons, geel, met groen erin, gestreept, gevlamd, gefranjerd, parkiettulpen, leliebloemig, dubbel… Teveel om op te noemen, maar alleszins het bekijken waard.

Keukenhof tulpen

Toch komt de tulp, anders dan misschien gedacht, ook niet van oorsprong uit Turkije. De voorvaderen van de hedendaagse tulp groeiden in de onherbergzame hoogvlaktes van het Centraal-Aziatische Tian Shan gebergte in het grensgebied van Kazachstan, Kirgizië en de Chinese autonome regio Sinkiang. Vele honderden jaren voordat Charles Darwin over het doorkweken van kunstmatig geselecteerde bloemensoorten schreef, waren de Turkse tulpenkwekers en later de Nederlanders hier al mee bezig. De wilde tulpen in Centraal-Azië lijken daarom nauwelijks op de tulpen die de paleizen van de Ottomaanse Sultans sierden en al helemaal niet op de commerciële bloemenzee in de Hollandse Bollenstreek.

De uitheemse tulp oogstte veel bewondering en werd door de schilders, die Nederland destijds rijk was, nauwgezet afgebeeld op schilderijen en in verschillende tulpenalbums. Kleurige motieven van tulpen verschenen op tegels en servies. Er werden zelfs speciale vazen, soms torenhoog met een extravagante vorm, ontworpen. In het uitstekende tuitje op de vazen werden de per stuk gekochte en gekoesterde tulpen gepresenteerd.

De tulp is ons belangrijkste exportproduct. Dit jaar zullen er ongeveer 1.7 miljard, ongeveer 80 procent van de totale kweek, de vazen vinden in landen over de hele wereld. Deze tulpen worden door ongeveer 400 Nederlandse bloementelers gekweekt. Een aantal kwekers in Scandinavië teelt ook tulpen. De Duitsers zijn het meest verzot op onze tulpen, gevolgd door de Fransen en de Britten.

Ook de 52e breedtegraad op zeeniveau speelt een belangrijke rol. In combinatie met het zeeklimaat hebben we te maken met relatief zachte winters en milde zomers. De winters ( van december t/m maart) hebben een gemiddelde temperatuur van tussen de 2 en 4 graden Celsius (35 - 40 graden Fahrenheit). Tulpen hebben in hun ontwikkeling om het zetmeel om te zetten naar suikers ( energie) minimaal 3 maanden lang maximaal 9 graden Celsius (48 graden Fahrenheit) nodig.

Met de wekelijks wisselende tulpen, bloemen- en plantenshows in het Willem-Alexander Paviljoen, het Oranje Nassau Paviljoen en de permanente presentatie in het Beatrix Paviljoen biedt Keukenhof een afwisselende tentoonstellingskalender.